Last van dubieuze bezoekers in Google Analytics?.

Bijna elke webmaster is in het bezit van een Google Analytics account. Ik controleer geregeld Google Analytics voor Dutch Blue en ik kwam iets opmerkelijks tegen. Dubieuze bezoekers waren...
Websites

Bijna elke webmaster is in het bezit van een Google Analytics account. Ik controleer geregeld Google Analytics voor Dutch Blue en ik kwam iets opmerkelijks tegen. Dubieuze bezoekers waren binnengekomen op de website via opvallende websites en niet te plaatsen zoekwoorden. Na onderzoek bleek dit een veel voorkomend probleem en dat staat bekend als Referral Spam. Maar wat is Referral Spam en belangrijker: hoe komt u er vanaf?

Referral Spam in het kort

Referral Spam houdt in dat een website met behulp van een bot (programma) binnenkomt op uw website. Hierdoor is het voor hun mogelijk hun link achter te laten in uw statistieken. Doordat deze link in uw statistieken verschijnt, klikt u hier wellicht op. En dat is precies hun intentie, nieuwe bezoekers. Daarnaast publiceren sommige websites deze statistieken waardoor de link op de getroffen website komen te staan. Kans op nog meer traffic voor deze dubieuze bezoekers.

U herkent de Referral Spam aan de bouncerate. Ze zijn namelijk direct weer weg en spenderen 0 seconde op uw website. Dit komt doordat een bot deze acties uitvoert.

Kan het kwaad?

Referral Spam is niet schadelijk voor uw website, al moet u altijd oppassen bij het klikken op onbekende links. Het kan zijn dat u een virus binnenhaalt door op de link te klikken. Pas dus op wanneer u toch besluit een kijkje te nemen, maar ik raad het wel af.

Maar als het geen kwaad kan, waarom zou u dan proberen deze spam te filteren? Helaas geven meerdere en regelmatige bezoeken van deze websites een vertekend beeld van uw resultaten. De resultaten worden waardeloos en zijn niet meer te gebruiken.

Wat doe je eraan?

Google heeft de Referral Spam opgemerkt en heeft een optie toegevoegd waardoor u de spam kunt filteren uit uw resultaten. Wat u moet doen is het volgende:

 1. Ga naar beheer
 2. Klik op weergave
 3. Instellingen weergave
 4. Kies de optie bots filteren

Een andere opties is deze tool toevoegen aan uw Google Analytics. Er zit echter wel een quota op deze tool. Wanneer u een melding krijgt dat u het niet kunt installeren, kunt u het een dag later weer proberen.

Geen Referral Spam meer?

Lukt het u niet om de dubieuze bezoekers uit uw Google Analytics te filteren? Ik help u graag. Ik kom langs met een stroopwafel en we bekijken de mogelijkheden om het probleem op te lossen. Neem direct contact met ons op of bel naar 085 – 486 57 20 voor een afspraak.

Ik wil meer omzet

  Ik wil meer omzet.

  Wij geven graag vrijblijvend advies over het genereren van meer omzet voor jouw bedrijf.

  Bedrijfsnaam*

  Naam*

  Telefoonnummer*

  Ook online succes?

  Wij zijn erg benieuwd naar jouw verhaal. Wat doet jouw organisatie en welke missie heb je?
  We nemen graag met je door welke online successen voor jou in het verschiet liggen en hoe wij je kunnen helpen scoren.