Anouk

Sparren over online succes?

Bel Anouk om een afspraak in te plannen! 085 - 486 57 20
Bel ons op 085 - 486 57 20
9 oktober 2017

Webshop ontwikkelen: waar moet u rekening mee houden?

Een webshop is toch hetzelfde als een website, maar dan met een afrekenmodule? Niet helemaal: er zijn veel zaken waar u rekening mee moet houden die door veel ondernemers worden onderschat. Als u van plan bent om een webwinkel te starten, hou dan rekening met de volgende zaken.

Verschil tussen een website en een webshop

Een webshop is voorzien van een afrekenmodule waardoor bezoekers direct producten kunnen betalen. Dit is niet het geval bij een website. Naast de aanwezigheid van een afrekenmodule zijn er nog een aantal andere kenmerken waarin een website en webwinkel van elkaar verschillen. Zo bevat een webwinkel over een overzicht van alle producten en een zoekfunctie met filteroptie. Een webshop geeft daarnaast bij het bekijken van een artikel vaak gerelateerde producten aan. Dit zijn slechts kleine verschillen, maar de aanwezigheid verhoogt de gebruiksvriendelijkheid in grote mate.

Hoewel veel mensen er nog steeds voor kiezen om in een winkel te shoppen, vindt het grootste deel van de aankopen tegenwoordig online plaats. Hou daarom rekening met de volgende zaken, zodat uw webwinkel optimaal gebruikt kan worden door uw bezoekers.

Het type webshop platform

Elke webwinkel beschikt over een Content Management System (CMS). Dit is een systeem waarmee u de content kan beheren. Zo zijn afbeeldingen, nieuwsberichten, producten en bijhorende tekst allemaal onderdelen die u als webshopbeheerder van een webshop kan aanpassen dankzij het CMS. Daarbij kan u de instellingen met betrekking tot de verzend- en betaalmethodes, acties aanpassen wanneer nodig. Het CMS is iets waar een webshopbeheerder iedere dag mee werkt en om deze reden is het van belang dat het systeem aansluit bij uw specifieke wensen. We kennen verschillende types CMS:

Managed e-commerce platform

Dergelijke platformen, zoals Shopify en Lightspeed, worden vanaf een server gehost die de gebruiker zelf niet kan bekijken. Managed platforms zijn direct klaar voor gebruik en de server wordt met andere gebruikers gedeeld. Dit platform is goedkoper in gebruik, maar de functies en het support zijn daardoor wel minder gebruiksvriendelijk.

Open-source systemen

Open-source systemen, zoals WordPress en Magent, geven meer flexibiliteit bij het beheer van de webshop. WordPress is erg populair en kan gebruikt worden met de ‘WooCommerce’ module om een basis webwinkel op te zetten. U kunt een webdesign bureau verdere aanpassen laten doorvoeren aan uw webshop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de layout, productweergave, filters en het bestelproces. Open-source systemen zijn modulair uit te breiden, maar daardoor ook hoger in kosten.

Het design van de webshop

Het design van een webwinkel is tevens van groot belang om succesvol te zijn. De uitstraling van de webshop wordt er door bepaald en dat heeft een direct effect op het gevoel dat bezoekers krijgen bij het bekijken van uw webshop. Vraag u af of de webshop de juiste sfeer uitstraalt, of het gebruikte beeldmateriaal wel aansluit bij de content en of de webshop elementen op de juiste plek staan. De flexibiliteit bij het ontwerpen van het design is afhankelijk van uw keuze voor een thema of maatwerk.

Thema

Open-source systemen bieden verschillende thema’s aan die bepalen hoe de webshop eruit ziet. Een thema is voorzien van heel veel functies en features, waardoor u dus veel vrijheid heeft qua design. Dit is echter niet per se een voordeel, aangezien de grote keuzevrijheid ervoor kan zorgen dat men juist te veel elementen in de webshop plaatst. Voor bezoekers is dit niet gebruiksvriendelijk. Daarbij bent u afhankelijk van wat binnen het thema mogelijk is.

Maatwerk

Door het raadplegen van een gespecialiseerd bedrijf bent u zeker van een resultaat dat niet alleen aantrekkelijk oogt, maar ook een goed rendement gaat hebben. Daardoor is de webshop volledig afgestemd op uw wensen. Vaak wordt er ook aparte hosting voor uw website geregeld. Het nadeel is natuurlijk dat u meer betaalt. Daarom is het belangrijk te overwegen wat voor u belangrijk is: snel een webshop klaar hebben die misschien niet zo goed in elkaar zit, of beroep doen op een bureau dat alles tot in de kleinste details voor u uitwerkt tegen een hogere investering?

Bestellingen afhandelen en verzenden

Als de webwinkel er staat, is het natuurlijk nog een kwestie om bestellingen te ontvangen en verzendingen mogelijk te maken. Als u de producten op voorraad heeft en de webshop toegankelijk is voor bezoekers, dan wilt u natuurlijk dat uw bezoekers eenvoudig een bestelling kunnen afronden. In het begin kiest men er vaak voor om bestelling zelf te versturen via de post. Dit kost tijd die u beter kunt investeren in de werving van klanten en het verhogen van de conversie. Zeker als de webshop groter wordt kan u beter  een professioneel bedrijf dat de verzending van producten voor u regelt. Dat zal de efficiëntie en succes op lange termijn alleen maar ten goed komen!

De online marketing

Na de lancering van uw webshop krijgt het misschien niet direct de gewenste hoeveelheid aandacht. Bezoekers krijgen gaat niet altijd gemakkelijk, laat staan behouden! Ten eerste moet u vindbaar zijn om bezoekers te trekken. Ten tweede is het van groot belang dat uw webwinkel biedt waar uw doelgroep naar op zoek is. Hierbij speelt gebruiksvriendelijkheid een grote rol. Het is niet zeldzaam dat uw weshop geen succes wordt waardoor de deuren figuurlijk gesloten moeten worden.

Dutch Blue heeft al meer dan 10 jaar ervaring in website en webshop ontwikkeling, online marketing, zoekmachine optimalisatie (SEO)Google Adwords (SEA) en social media. Met een team van ‘knappe koppen’ en een unieke werkwijze zorgen wij er als online marketingbureau voor dat u online succesvol wordt en blijft. Wij hebben al veel klanten geholpen bij de ontwikkeling en optimalisatie van hun webshop, zoals Villa Uk.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op en maak vandaag nog vrijblijvend een afspraak!

 

Ook online succes? Bel ons op 085 – 486 57 20
Jack de Vreugd
Ook online succes?

Neem dan contact op.

Bel ons op 085 – 486 57 20 om vrijblijvend een afspraak te maken voor een bak koffie en een stroopwafel, mail naar info@dutchblue.nl of…